Vijf dingen die je niet moet doen bij een scheiding

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen wanneer je gaat scheiden. Lukt het je om deze fouten te vermijden, dan is de kans groter dat je goed door deze moeilijke periode heen komt. We zetten de vijf grootste fouten voor je op een rijtje, doe er je voordeel mee.

1. Je kinderen betrekken bij jullie scheiding

Laten we meteen bij de belangrijkste beginnen: betrek nooit je kind(eren) bij het conflict tussen jou en je partner. Het is voor kinderen al moeilijk genoeg dat hun ouders uit elkaar gaan. Belast ze niet met jullie conflicten en ergernissen en let erop dat je niet slecht over jouw partner praat waar de kinderen bij zijn. Vergeet niet dat jullie ook na de scheiding, als ouders de gezamenlijke zorg over jullie kinderen hebben.

2. Je teveel door emoties laten leiden

Een scheiding is een stressvolle en ingrijpende gebeurtenis. Heel begrijpelijk dat emoties soms de overhand hebben. Zorg ervoor dat je je emoties in de hand hebt wanneer je een belangrijke beslissing moet nemen. Alle beslissingen die je neemt hebben gevolgen voor de toekomst. Ben je te emotioneel, stel een beslissing dan even uit. Beslis pas al je alles hebt overwogen, zodat je een rationele keuze kunt maken. Maak een pas op de plaats als je dat nodig hebt.

3. Geen hulp vragen

Een echtscheiding is voor alle betrokkenen moeilijk. En in zo’n onzekere situatie, is het lastig om alles in je eentje op te lossen en te regelen. Wees niet bang om hulp te vragen. Familie, vrienden en buren kunnen je emotioneel bijstaan, maar ze kunnen ook helpen met heel praktische zaken, zoals een verhuizing of oppas voor de kinderen. Kom je er niet uit, laat je dan bijstaan door een professional. Een psycholoog kan je helpen om de emotionele gevolgen van de echtscheiding te verwerken. Daarnaast helpt de mediator je bij het maken van goede afspraken en bij de juridische afwikkeling van jullie scheiding.

4. Steeds opnieuw het conflict aangaan

Een scheiding is in korte tijd te regelen. Het komt echter voor dat stellen jaren na hun scheiding nog steeds aan het procederen zijn. Vaak komt dat doordat geen van beide ex-partners het op kan brengen de ander iets te gunnen. Bedenk voor jezelf wat voor jou écht belangrijk is en geef op de minder belangrijke punten toe. Neem een beetje afstand, probeer het contact te minimaliseren en hou het feitelijk. Dit zal ertoe leiden dat het scheidingsproces minder pijnlijk is en dat je eerder weer aan je eigen toekomst kunt werken.

5. In je scheiding vast blijven zitten

De tijd lijkt even stil te staan als je middenin een scheiding zit. Jouw wereld staat op z’n kop en je hebt tijd nodig om alles te verwerken. Pas alleen op dat je niet in deze situatie vast blijft zitten. Ga erop uit, onderneem nieuwe activiteiten en ontmoet nieuwe mensen. Zie je scheiding niet alleen als een sluitstuk van een bepaalde periode, maar ook als start van nieuwe mogelijkheden.

Hopelijk helpen deze tips je door de scheidingsprocedure heen. Heb je vragen of wil je weten wat ik als advocaat of scheidingsmediatior voor je kan doen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011.