Tips voor betrokkenen bij een vechtscheiding

Als een familielid, vriend(in) of bekende midden in een vechtscheiding zit, is dat lastig. Je maakt je zorgen om de kinderen, die erbij betrokken zijn. Maar hoe ga je daar als omstander mee om? Moet je iets doen of moet je je er vooral niet mee bemoeien? De campagne ‘voor een veilig thuis’ geeft een aantal tips:

Praat met de familie en vrienden

Misschien heb je het idee dat je je er beter buiten kunt houden of dat je niets voor ze kunt betekenen. Toch kan je door er te zijn of door simpele, praktische hulp te bieden de ouders al een heel eind op weg helpen. Het is daarbij belangrijk om geen kant te kiezen, je bent er om ze te steunen. Bespreek als omstander de situatie met familie, vrienden en eventueel met de ouders en hun kinderen. Het doel is om samen te zoeken naar oplossingen. Je wilt antwoord op de vraag “Hoe kan ik jullie helpen?”

Praat met de ouders

Wijst één van de ouders de andere ouder af, dan kan ook het kind zich afgewezen voelen. Ga een gesprek met de ouders aan en vertel wat de scheiding volgens jou bij het kind teweeg brengt. Denk er daarbij aan dat je begrip toont en het verdriet erkent. Jij blijft zo onpartijdig mogelijk. Je beschuldigt niemand, maar je spreekt jouw zorgen uit en je wilt hulp bieden. Jij kunt de problemen niet oplossen, maar als ouders zich gesteund voelen, kunnen zij hun kind ook beter steunen.

Zorg dat je er bent voor het kind

Kinderen verwerken een scheiding beter als ze het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. Door verdriet, boosheid en verwarring zijn de ouders minder beschikbaar. Geef aan dat jij er bent voor de kinderen, vraag hoe het met ze gaat en wat je voor ze kunt doen. Ook hierbij blijf je onpartijdig. Praat, luister en kijk wie of wat eventueel zou kunnen helpen bij problemen. Vaak helpt het als kinderen met hun vragen en emoties terecht kunnen bij andere volwassenen. Biedt aan om wat leuks te gaan doen met het kind, zodat het even weg is uit een huis vol spanningen.

Probeer invloed uit te oefenen op het verzachten of stoppen van het conflict

Jaarlijks hebben ruim tienduizend kinderen te maken met de nadelige gevolgen van een problematische scheiding. Conflicten in een thuissituatie zijn schadelijk voor een kind. Zelfs als de ouders denken dat ze in het belang van het kind handelen. Probeer als omstander de harmonie tussen partijen op te zoeken. Lukt het de ouders niet om een conflict op eigen kracht op te lossen, adviseer ze dan om een professional in te schakelen. Een mediator houdt het gezamenlijk belang voor ogen en helpt de ouders om constructief op zoek te gaan naar een duurzame oplossing voor iedereen. Hierdoor blijven de ouders samen in gesprek, waardoor het kind minder last heeft van de scheiding.

 

Kortom, aarzel dus niet. Ook als omstander kun je een rol spelen in een vechtscheidingssituatie. Help voorkomen dat het uit de hand loopt en wijs ze tijdig op de hulp die een mediator kan bieden.