‘Onze scheiding geef ik een 7. Dat cijfer ligt een stuk hoger dan het cijfer dat ik ons huwelijk zou geven’.

© Eric van den Elsen

‘Onze scheiding geef ik een 7. Dat cijfer ligt een stuk hoger dan het cijfer dat ik ons huwelijk zou geven.’

Dit laat Kluun weten in het tijdschrift Jan nr. 7, juli 2017. Een mooi en intiem verhaal van hoe twee mensen in hun huwelijk vooral hun eigen leven leidden en het met name voor de buitenwereld goed voor elkaar hadden. Kijk je verder dan alleen naar de buitenkant, dan gaat het om twee mensen die elkaar in essentie niet gelukkig maken. Hij heeft prachtige tips voor mensen die overwegen uit elkaar te gaan. Deze zet ik voor je op een rij:

  1. Blijf niet voor de kinderen bij elkaar

Kluun vertelt het volgende over wat hij heeft geleerd van de relatietherapeut:

‘De gelukkigste kinderen zijn kinderen van wie de ouders een gelukkig huwelijk hebben.
De op één na gelukkigste kinderen zijn kinderen van wie de ouders een gelukkige scheiding hebben.
Daarna komen de kinderen van wie de ouders een ongelukkig huwelijk hebben.
En als laatste de kinderen van wie de ouders een ongelukkige scheiding hebben.’

De therapeut liet vervolgens Kluun en zijn echtgenote kiezen. Zijn jullie eenmaal zover dat een scheiding het onderwerp van gesprek is? Maar houdt de gedachte dat je voor kinderen – kost wat het kost – bij elkaar moet blijven bezig? Laat dan dit advies van de therapeut op je inwerken. Graag praat ik met jullie verder over hoe de scheiding voor de kinderen en voor jullie beiden harmonieus kan verlopen.

  1. Afscheid van je ex-partner betekent niet ook afscheid van de kinderen

Kluun vertelt in het artikel dat het afschuwelijk was om aan de kinderen te vertellen dat hij en zijn toenmalige echtgenote gingen scheiden, maar dat het ergste daarna wel meteen voorbij was. Hij heeft zich er hard voor gemaakt om een plek te creëren waar de kinderen graag zijn. Kluun beschrijft ook de zoektocht naar welke vorm van contact onderling prettig is, als je eenmaal uit elkaar bent gegaan. Veel samen ondernemen als ‘gezin’ kan voor de kinderen verwarrend zijn, maar elkaar vermijden op belangrijke momenten als afzwemmen en verjaardagen wil je ook niet. Het gaat erom dat je elkaar precies die ruimte dan wel afstand geeft, waar iedereen zich fijn bij voelt.

In mijn praktijk heb ik veel ervaring opgedaan met hoe je het de kinderen vertelt dat jullie uit elkaar gaan. In mediations is het voor mij standaard om ook met de kinderen zelf het gesprek aan te gaan. Het gaat immers vooral om hun!

  1. Wat je ook doet, zorg dat je er samen uitkomt

Kluun heeft het advies van een vriendin om hoe dan ook, niet met de scheiding bij de rechter terecht te komen, ter harte genomen. Een wijs advies, als je het mij vraagt. Daar waar het lukt om beslissingen over financiën en – veel belangrijker nog – kinderen in eigen hand te houden, moet je dat altijd doen. Kluun zegt hierover: ‘Ik zal niet in detail treden over de financiële afwikkeling van mijn scheiding, maar zowel mijn ex als ik vind dat de ander er beter uit is gekomen. Een wijs man zei eens dat dit het kenmerk is van een goede overeenkomst.’ Met die wijze man kan ik hartgrondig instemmen: een goed compromis schuurt altijd een beetje, aan beide kanten. Anders is het geen goede compromis.

De tips van Kluun sluiten volledig aan bij mijn zienswijze wat nu goed scheiden is.

Heb je vragen of wil je weten wat ik als advocaat of scheidingsbemiddelaar voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.

Bron: https://www.jan-magazine.nl/psyche/vertrouwelijk/artikel/kluun-over-zijn-scheiding-ik-geef-mijn-scheiding-een-hoger-cijfer-dan-mijn-huwelijk