De 4 emotionele fases van een echtscheiding

Een echtscheiding is voor alle partijen ingrijpend, zelfs als het voor jullie beiden de beste oplossing is. Een scheiding is vergelijkbaar met een rouwproces. Dat proces hoort erbij, het is normaal en gezond. Je hebt het nodig om je scheiding een plekje te geven en je aan te passen aan een grote verandering in je leven. Tijdens dit rouwproces doorloop je verschillende fases met de daarbij behorende emoties.

Fase 1: de beslissing

De beslissing om te scheiden neem je niet zomaar. Waarschijnlijk hebben jullie een periode van twijfel achter de rug. Een besluit om uit elkaar te gaan, betekent dat je niet alleen afscheid neemt van je partner, je neemt ook afscheid van jullie relatie en jullie toekomstverwachtingen. Daarom zijn de emoties in deze fase het meest heftig. Alles verandert, je bent de controle over jezelf en je leven kwijt. Gevoelens van ontkenning, ongeloof, boosheid, agressie, schuldgevoel, verdriet en pijn passeren de revue. Daarnaast kan het verlies van een bepaalde status, verlies van een gevoel van zelfachting en verlies van eigenwaarde meespelen.

Fase 2: de aanpassing

Na alle twijfel, ongeloof en het verlies van controle, breekt een nieuwe periode aan. Je begint te wennen aan het idee en je wordt gedwongen je aan te passen aan een andere werkelijkheid. Emoties, zoals schuld, verdriet, pijn en depressie kunnen je in dit proces in de weg gaan zitten. Wordt jouw ‘rouw’ niet erkend door je ex-partner en/of je omgeving, dan verhoogt dat de drempel om iemand in vertrouwen te nemen. Krijgen gevoelens van wantrouwen, verraad en teruggetrokkenheid de overhand, dan beïnvloedt dat jouw keuzes bij de afwikkeling van jouw scheiding. Het is belangrijk je bewust te zijn van deze emoties. Een professional zoals een advocaat-mediator kan je ondersteunen in dit proces.

Fase 3: nieuwe mogelijkheden

Na de eerste twee fases breekt nu een fase van berusting en het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden aan. De afwikkeling van jullie scheiding heeft tot meer duidelijkheid geleid. De afspraken die jullie hebben gemaakt, zijn de basis voor jullie nieuwe toekomst. Dat jullie overeenstemming hebben bereikt, betekent nog niet dat deze periode gemakkelijk verloopt. De vertaalslag van jouw nieuwe doelen en dromen naar de dagelijkse praktijk kan moeilijk zijn. De naleving van de gemaakte afspraken en de nieuwe realiteit leveren veel (onverwerkte) emoties op. Je mist bijvoorbeeld je kinderen als ze bij jouw ex-partner zijn.

Fase 4: geleerde lessen

Nadat je hebt kunnen wennen aan de nieuwe situatie, breekt weer een volgende fase aan. Je hebt de moeilijkste periode achter de rug en jouw focus ligt nu op het bouwen van een nieuw bestaan. De lessen die je in de afgelopen periode hebt geleerd, hebben je duidelijkheid gegeven. Je weet wat je niet meer wilt en nog belangrijker je hebt helder voor ogen waar je wel naar toe wilt.

 

Realiseer je dat jij niet de enige bent die deze fases doorloopt tijdens een echtscheiding. Leg het voor aan je advocaat-mediator, zij geeft je handvatten waardoor je meer grip krijgt op dit proces.